Ska någon räddas? Hela planeten kanske?

2023-11-28 08:15:00

De va ett väldans tjat om klimatet - e de nån som ska räddas? Å vem ska betala för kalaset?

Midland behöver hjälp från verkstäderna
I nuvarande lågkonjunktur höjs alla kostnader för transporter och hantering av farligt avfall; Spillolja, filter, glykol- och bromsvätskerester. Midland fullföljer sin strategi med regenerering av spillolja, återvinning av filter och glykol samt utökat producentansvar med Midland som betalare men behöver verkstadens hjälp med att:

  • Lagra och samla ihop beställningarna så att transportkostnaden minimeras. 2 fat är lägsta-nivån vid beställning.
  • Lägg gärna på fler avfallsfraktioner på samma beställning. För avfallsslag utöver spillolja, filter, glykol & bromsvätska tillkommer en transportkostnad jämte själva återvinningskostnaden när det beställs separat.
  • Tomfat: Lockringsfat för oljefilter betalas av Midland för verkstadskunder med Miljöavtal men vi undviker skicka gratis sprundfat då de flesta verkstäder har egna tomfat.
  • Använd Midland webshop för beställning av Farligt Avfall så missar du inte beställa hämtning av wellpapp, batterier med mera.
  • Lagrar du spillolja i fat? Varför inte ta en invallad hyrtank via vår partner Ragnsells så tar Midland hand om registrerings-avgifterna hos Naturvårdsverket! Månadshyran startar på låga 225 kronor.
  • Ser det skräpigt ut i eller utanför din verkstad - kolla in Ragnsells snygga invallningsskåp preppade med brandsläckare så att du välja ha farligt avfall inomhus om det passar bättre!

Är det inne eller ute med miljöarbete på bilverkstad?
- Miljöarbete står sällan i någon högre kurs, säger Jonas Udd på Midland. Inte så konstigt mot bakgrund av olika regelverk, byråkrati och enstaka inspektioner som kommunens miljöinspektör utför.

- Det finns undantag, säger Jonas. Mechanums Malmöverkstad gav vid Inspirationsdagen i Malmö för några år sedan ett bra exempel där de startat återvinning på flera nya områden och samtidigt sparar över 100 000 kronor per år. Pengarna räckte även till tågbiljett för hela personalens deltagande på systerbolagets julfest i Göteborg. - En bra och rolig story, säger han.

Midland var första oljemärket i Sverige som startade regenerering av spillolja till nya basoljor redan 2004. - Även idag är vissa motståndare till återvinningen och väljer istället förbränning helt enkelt därför att det ger en intäkt, berättar han.

- Ska vi klara klimatmålen så behöver alla dra sitt strå till stacken och vi både tror och hoppas att alla verkstadskunder delar denna syn, säger Jonas. I ett längre perspektiv kommer farligt avfall öka i värde via återvinning och i många fall bli mer värdefullt jämfört nya produkter. När det sker kommer miljöområdet bli mer lönsamt. Varför inte marknadsföra den återvinning verkstaden gör tillsammans med Midland?

Ring Midland för frågor eller order på 031-725 34 00!

Resurslänkar

Midland miljö

Ämnen

Environment, EnergyIndustry, manufacturingEnvironmental technology, RecyclingTrucks, Transport vehiclesInsurance, Insurance issuesClimate issuesCorporate training

Tags

SKRIVEN AV

Jonas Udd

jonas.udd@midland.se

+46-31-725 34 01

Bilder & videor