Nyhet

2019-09-11 21:30:00

Försäljningen av nya husbilar bromsar kraftigt in.

Försäljningen av nya husbilar bromsar kraftigt in andra halvan av 2019. Men försäljningen av husvagnar fortsätter uppåt.

Elmia Husvagn & Husbil rapporterar från morgonens presskonferens
Under morgonen samlades ett 80-tal journalister för att ta del av branschundersökningen som Elmia Husvagn Husbil har genomfört bland Sveriges största återförsäljare.

Framtidstron är mycket stark trots att försäljningen av nya husbilar har bromsat in kraftigt.
- Branschen är förberedd på en tillfällig nedgång, men är övertygad om att det snart vänder uppåt igen, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

De senaste fem åren har branschen haft en stark tillväxt där försäljningen av husbilar slagit rekord år efter år. Fram till nu. I år har försäljningen av nya husbilar bromsat in kraftigt, en följd av den så kallade bonus malus-skatten. 

- Andra bedömare pekar på risken med att husbilsköparnas och återförsäljarnas fokus nu flyttas till begagnade husbilar som till stora delar kommer importeras från exempelvis Tyskland för att undvika den kraftigt höjda fordonsskatten. När det sker får det konsekvenser för nybilsförsäljning, minskade skatteintäkter och eventuellt konflikter mellan importörer och återförsäljare rörande parallellimport av de husbilsmärken återförsäljaren är auktoriserad för, säger Jonas Udd på Midland.

SKRIVEN AV

Jonas Udd

jonas.udd@midlandoil.se

+46-31-725 34 01